Call Center Solutions: 1- 800 - 458 - 7856

Notice

Istorie

 

    Studiind Hartile Militare intocmite de Habsburgi, poate fi urmarita evolutia comunei si al peisajului inconjurator, in ultimii 250 ani. Sectiunile referitoare al Ardeal a Hartii Militare I. au fost facute intre anii 1769-1773. Pe aceste planuri poate fi recunoscuta Biserica, si structura centrului comunal, caracteristica si astazi, cu specifica ramificare a drumurilor in forma de Y. Centrul poate fi accesatde pe soaseaua Targu-Mures-Sighisoara. Planul castelului actual nu poate fi recunoscut pe Harta respectiva, in locul lui apar conace si anexe gospodaresti. Pe terenurile apartinand caselor din comuna pot fi observate urmele gradinaritului, si a livezilor. Desenul mai arata o moara de apa, pe paraul Sarat (Sos-patak), la limita sudica a comunei.

    Datarea Hartii Militare II. referitoare la Ardeal, este dificila. Desi Imparatul Francisc II. a dat ordin pentru masuratori topografice pe teritoriul Imperiului deja in 1806, cartografierea teritoriilor Ungariei contemporane a inceput numai in 1829 si a tinut pana in 1866. Pe aceasta sectie a Hartii este identificabila deja structura actuala a localitatii-cel putin ceea ce priveste structura pietei centrale, si a centrului comunal. Aici apare si desenul concret al castelului, impreuna cu gradina inconjuratoare, proiectata in stil liber, peisagist-aleea cu forma serpuitoare, specifica acestui stil este bine identificabila.

    A treia Harta Militara III. de pe teritoriul Ardealului a fost definitiva in perioada 1869-1873, si a fost actualizata intre anii 1940-1944. Sectiunea Hartii teritoriului analizat, centru Comunal Corunca, arata si mai precis structura localitatii, punctand chiar si podurile de pe paraurile din zona. Pe unul dintre cele trei dealuri din gradina castelului, Makkoshegy - pe care conform scrierilor si schitelor lui Orban Balazs (Descrierea Tarii Secuilor vol.I-III) a fost un foisor cu belvedere - este punctata o culme la altitudinea de 384m. In urma analizelor istoricului comunei si al peisajului inconjurator, se poate trage concluzia, ca in ultimii 250 ani, comuna Corunca s-a dezvoltat organic pe baza unei structuri deja bine definite, existente. Actualul centru comunal a jucat in toti acesti 250 de ani un rol central in viata comunei, deci proiectul lui de dezvoltare trebuie sa aiba in vedere importanta sociala traditionala.

by NavigatorSoftware